Yazdır
Kategori: SeyfiK
Gösterim: 3637

“Hiçbir Zaman Rakibinizle Yarışmazsınız. Ya Kendinizle Veya Yüksek Standartlarınızla Yarışıyorsunuzdur. Yeteneğinizin En Üst Sınırına Ulaştığınızda En Keyif Verici Duyguları Yaşarsınız. Arthur ASHE-Ünlü Tenisçi”

Oyuncular şut atmayı öğrenirken ve şut atışlarını geliştirirken ya tek hareketli veya çift hareketli atışı tercih ederler. Genellikle oyuncunun anatomisi ve atletizmi kullanacağı atışı belirler. İnsanlar birbirlerine benzemeden doğarlar ve büyürler. Örneğin genç oyuncu Stephan Curry kısa boylu, zayıf ve yavaş tek hareketli atış için en tipik örnektir.  Tek hareketli atışlarda top elden daha çabuk çıkarılır, daha az güç gerektirir ve daha uzak bir mesafeden atış imkanı sağlar.

Öte yandan Ray Allen gibi güçlü, uzun ve atletik oyuncular iki hareketli atışları tercih ederler. Ray Allan parmak uçlarında çabucak yükselerek atış yapmayı tercih eder. Hem daha çok yükselir ve topu elinden yüksekten çıkarır. Ray Allen ve Le Bron gibi oyuncular hareketli atışları yaparken zorlanırlar. Bu da kendileri için bazı olumsuzluklar yaratabilir. Oyuncular kendileri için iyi olan tarzı tercih edip oynamalıdırlar. LeBron James için tek hareketli atış kullanmak biraz gereksizdir. Her an herkesin üzerinden atış kullanabilir ve gücü ile topun bombesini ve topa uygulayacağı gücü ayarlamak ta güçlük çekecektir. Stephan Curry’nin NBA tarihinin en iyi şutörü olarak ortaya çıkması gençlerin büyük bir bölümünün kendisini taklit etmelerine neden olmaktadır ve tek hareketli çabuk ateşin yayılmasına neden olmuştur. Bu da sevinilecek bir gelişmedir.

Hangi atışın şekli daha doğrudur? Bunun bir cevabı yoktur. Birçok insan bu iki görüş arasında yer alır. Tek hareketli atışı benimseyenler çoğunlukta olsalar da, her iki atışın kendilerine göre avantajları vardır. Guard oyuncularının her iki atış şeklini kullanmaları kendi yararlarınadır. Bu guard oyuncularının her an atış stillerin de değişiklik yapmalarını gerektirmiyor, ancak ellerine top gelince Stephan Cuury kadar hızlı atış kullanabilmelidirler. Olaya daha geniş açıdan bakmak gerekirse; ayaklarını düzgünce yerleştiririm, dizlerimi bükerim ve sıçrayarak atışımı kullanırım. Ama önümde savunma varsa, daha savunma engellemesini yapmadan topu elimden daha hızlı çıkarırım. Burada ki önemli nokta, topu elimden ne zaman çıkaracağımı bilmektir. Benim kritik noktam topu sağ gözüm hizasına yükselttiğim andır. Ve bu noktaya ulaştığımda topu elden çıkarırım. Her zaman atışı aynı şekilde kullanmaya gayret ederim. Yalnız  topu   elden çıkarma hızı  atışa göre değişir.

Kendi kendinizi tartın ve ne yapıda bir sporcu olduğunuza karar verin ve o andan itibaren hemen çalışmaya başlayın.

Hangi tür atışı oyuncu olmayı tercih edersiniz*