BASKETBOLDA HÜCUM VE ÖNLENMESİ GEREKEN 10 KÖTÜ ALIŞKANLIK

“İYİ OYUNCULARA COACHLUK YAPMAK, BÜYÜK OYUNCULARA DOĞRULARI SÖYLEMEK GEREKİR.-DOC RIVERS”

Bir oyuncu iyi bir hücum oyuncusu olabilmek için doğru hücum hareketlerini geliştirmelidir. Aynı zamanda edindiği yanlış ve kötü alışkanlıklardan da kurtulmalıdır. Bu oldukça kolay gözükse de oyuncular basketbol sahasında kötü alışkanlıklarını sürdürmeye devam ederler.

Kötü alışkanlıklar iyi ve doğru alışkanlıklar gibi tekrarlarla kazanılır. Kilit nokta, kötü alışkanlıklardan kurtulmak için doğru hareketleri çalışarak doğru alışkanlıklar kazanmalarıdır. Bu doğru alışkanlıkları elde etmenin yöntemi sezon içi ve dışı çalışmalarını sürdürmekten geçer.

Aşağı da sunulan 10 kötü alışkanlıktan kurtulmakla hem oyuncular, hem de takım daha iyi sonuç alacaklardır.

 

1-Takım Oyuncusu Olmak Yerine Bireysel Oynamayı Tercih Etmek: Oyuncuların bireyselliği tercih etmeleri takımın başarısını büyük ölçüde engeller.

2-Takımın Bir Parçası Olup Hareket Etmek Yerine, Sahanın Bir Noktasında Durup Seyretmek: Oyuncular saha içinde seyirci gibi davranmayıp takımın bir parçası olmaya çalışmalıdırlar. Hatta ellerinde top olmasa bile hareketlerini sürdürmelidirler.

3-Pas Vermeden Önce Şut Atmayı Düşünmek: Hücum oyuncuları hücum sahasına geçince, takım arkadaşlarının ve savunmanın sahada yerleşmelerini çok iyi görmelidir. Eğer bir takım arkadaşı müsait bir pozisyonda ise pası hemen ona verebilmelidir.

4-Hücum Dizilişinde Tek Bir Hücumu Düşünmek:  Bu takdirde savunmanın işi kolaylaşır. Hücum takımı her bir hücumda birkaç kez hücumu yenilemeye çalışmalıdır. Eğer ilk hamlede sayı olanağı elde edilirse o oyuncuya hemen pas verilmelidir. Aksi takdirde hücum birkaç kez yenilenmelidir.

5-Bir Takım Arkadaşına Vereceği Pası Savunmaya Sezdirmemelidir: Bu pasların savunmalar tarafından engellenmesi ve kapılması kolaylaşır. Pas vermeden önce baş, göz ve topla aldatma hareketi yapılmalıdır.

6-Bir Hatadan Sonra Basit ve Akılsızca Hatalar Yapılmamalıdır: Bütün oyuncular maç sırasında hata yapabilirler.  Hücum sahasında hata yapılınca bütün takım oyuncuları hemen savunmaya geri koşup iyi ve doğru savunma ile hatalarını telafi etmelidirler. Hata yapıldığında faul yapmamaya özen gösterilmelidir.

7-Takım Arkadaşlarının Alışık Oldukları Hareketleri ve Aldatma Hareketlerini Yapmalıdırlar: Oyuncular maç sırasında kendi bildikleri oyunu oynamalıdırlar. Ancak, antrenmanlar da birlikte çalışılan hareketler ve aldatma hareketleri uygulanmalıdır.

8-Maç İçinde Gerekli Süreleri Çok İyi Kontrol Edip Bilmelidir: Oyuncular topa sahip oldukları her seferinde süreyi bilmek durumundadırlar. Süre hakkında maçın her saniyesinde bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu bilgi bütün oyuncuların sorumluluğudur.

9-Hücum Sırasında Bütün Dikkatini Dağıtmak, Toparlayamamak: Takım topa sahip olduğu andan itibaren bütün oyuncular tüm dikkatlerini ortaya koymalıdırlar. Maçın her saniyesinde oyuncular sorumluluklarını bilmek ve yerine getirmek zorundadırlar.

10-Maç Temposunda Oynamamak: Oyuncular bütün hareketlerini, perdelemeleri, çembere yüklenmeleri maç temposunda yapmalıdırlar. Aynı şekilde antrenmanlarda da maç temposunda çalışmalıdırlar. Eğer maç temposunda oynayamazlarsa hücumun akışı ve zamanlaması bozulur ve maçın kaybedilmesine neden olacağı doğaldır.