stats

Bu yazımda uzun zamandır beni düşündüren ve nasıl ve neresinden başlasam diyerek, istatistik konusunu paylaşmak istedim. TBF de yayınlanan istatistiklerden bahsetmiyorum. Altyapıda istatistik tutmanın öneminden bahsetmek istiyorum.

 

Tabi bu konuda hemen kaça mal olur biliyor musun diyenler çıkacaktır. Her takımda istatistik tutmak veya her takıma bir istatistikçi almak büyük meblağlara mal olabilir. Ancak bunu 0(sıfır)’a indirmek te mümkün. Maliyet konusunu daha sonra ele almak istiyorum.

Maç istatistikleri doğru kullandığımızda bize ipuçları verebilir, analiz ve değerlendirme yapmanıza olanak sağlayabilir.

-Hücum başına kaç sayı oldu?”
-Top kaybı olan sebepler
-Kaç Hücum ribaundu alındı
-Kaç savunma ribaundu alındı
-Oyuncuların şut yüzdesi nedir?
-…….
-……..

Gibi soruların cevaplarını istatistiklerle cevabını bulabiliriz.

Maç İstatistikleri doğru kullanılırsa gerçekten sahada yaşananlara önemli ışık tutabiliyor. Seyirciler için de olan biteni anlamak kolaylaşıyor. Oyuncularla paylaşmak ise onları sonraki maçta daha dikkatli olmasını, daha az hata yapmasını veya oyuna daha fazla katkı sağlamasını sağlayabiliyor. En önemlisi ise sınıflama ve kıyas yapmamız için bize sayısal veriler sağlıyor.

Özellikle takımdaki oyuncularının istatistiklerle görülen hataların üzerine gidilmesi ve buna göre antrenman programı yapılması önemlidir.

Tutulan istatistikler çoğaldıkça takımın ilerlemesi de görülecektir. Hangi oyuncuların ilerlediği veya nerede sorunlar yaşadığını antrenör istatistiklere bakarak daha iyi değerlendirecektir.

En güzel tarafı ise istatistikleri facebook v.b. yerlerde yayınladığınızda ise oyuncuya şevk verecek ve daha iyi oynaması veya daha az hata yapması için çalışması gerektiğini anlayacaktır. Bundan dolayı antrenmanlarda kaytarmalar veya gelmeyen oyuncular en aza inecektir.

Devam edecek….

Facebook'ta Paylaş